Skip to content
Menu

СИЛАНИЗАЦИЯТА най-доброто лечение е превенцията Д-р Лора Якимова, лекар по дентална медицина

Д-Р ЛОРА ЯКИМОВА Е ЧАСТ ОТ ЕКИПА НА ДЕНТАЛНА КЛИНИКА SALIEV DENTAL CARE В СОФИЯ. ЗА НЕЯ ДЕНТАЛНОТО ЛЕЧЕНИЕ ТРЯБВА ДА ОСИГУРЯВА ИНФОРМИРАНОСТ НА ПАЦИЕНТИТЕ, КОМФОРТ И БЕЗБОЛЕЗНЕНИ ПРОЦЕДУРИ С РЕЗУЛТАТИ, ОТГОВАРЯЩИ НА ОЧАКВАНИЯТА.

д-р-Лора-Якимова

Д-р Якимова, kаk се насочихте към професията си и какво ви дава тя?

Денталната медицина дава голямо поле за изява в артистична и психологична насока. Важно е не само лечението, но и връзката с хората, koumo лекуваме, особено ако са най-малките пациенти. Това ме мотивира да посрещам всеки човек с усмивка и съм още по-щастлива, когато си тръгват с усмивка. Човекът, който запали интереса ми към медицината, е моята баба, която е медицинска сестра. 

Какво представляват денталните силанти? 

Най-доброто лечение е превенцията, а силантите позволяват именно това. Те са вид смоли, koumo запечатват фисурите (браздите) на постоянните крайни зъби при децата, kamo maka предпазват от натрупване на плака и развитие на кариес.

Каква е важността на силанизацията на постоян-ните детски зъби?

Постоянните детски зъби поникват с по-изразен релеф на дъвкателната повърхност. Техните фисури са по-дълбоки, по-разклонени и по-рементивни от тези на временните. Те са с тесен вход и широко дъно. Този специфичен релеф е предпоставка за лесно навлизане на хранителни остатъци и микроорганизми, а оттам и за формиране на зъбна плака. Четката за зъби не може да навлезе в дълбочината им и затова силантите са необходими.

Друг фактор е по-ниската минерализация от тази при възрастните при пробива им. Тя се покачва до 10 години след пробива на зъба, като най-важни са първите две.

Каква е подходящата възраст за започване на силанизацията и kakßu са основните етапи на процеса? 

Непосредствено след пробива на дъвкателната по- върхност на шестия зъб е препоръчително поставянето им. Силанизацията има най-голяма ефективност до две години след пробива, като могат да се поставят и по-късно при по-големи деца, ако те uмam Bucok puck om kapuec.

Ако детето е спокойно, силанизацията отнема ня- колко минути на зъб. Процесът е неинвазивен. Браздата се почиства и третира с киселина, след което се поставя свързващият агент и самият силант.

Какво ще посъветвате родителите за правилна грижа за детckume зъби?

Почистването два пъти на ден е задължително, като от огромно значение е вечер след хранене. Хубаво е родителите да помагат в процеса и да наблюдават децата за правилно изпълнение на почистването. Има много занимателни апликации в интернет, които превръщат миенето на зъбите в игра.

Друг е фактор е не количеството изядено сладко, а честотата на приемите. Консумацията нека е kamo десерт към основните хранения, а не отделно междинно хранене.

И разбира се, да се извършват редовни профилактични прегледи за ранно откриване на проблеми.