Skip to content
Menu

“Това, което виждате на снимката е пациент със силно понижена захапка, в следствие на изтриване на зъби посредством ” нощно стискане”, наречено бруксизъм. Бруксизмът е бич както за пациента, така и за зъболекаря, тъй като лечението никога не опира само до дентални услуги. То е съвкупност от усилия на пациента, денталния специалист и/или алтернативен подход с друг вид специалист – психолог, психотерапевт, хипнотерапевт и др.

Кои хора са предразположени към нощно стискане на зъбите?

Това са хора, подложени на силен емоционален стрес, който влияе много екстремно върху психомоториката на ставно-мускулния комплекс, изразено чрез усилено стискане на зъби. Това от своя страна води до патологично изтриване на зъбите. В такива моменти е важно да се намери първопричината на този “феномен”.
Ние, като зъболекари, трябва да подходим деликатно и да обясним на нашите пациенти, че е нужно сериозно лечение и колаборация между трите звена, които изброихме по-горе.
Когато има нужното разбиране и търпение, резултатът е налице и този приблизително едногодишен труд се увенча с успех.
Пациентът преодоля стреса, придоби самочувствие вследствие на новата усмивка, научи много за проблема си и сега се радва на красиви и функционални зъби.
Екипните усилия винаги предразполагат към по- съвършени резултати! “
Д-р Ерхан Салиев