Skip to content
Menu
68 / 100
Някога замисляли ли сте се какво ще се случи, ако изхвърлите четката и пастата, и просто спрете да миете зъбите си? 😬
 
🤞 Докато ние тайничко се надяваме да спазвате дентална хигиена поне два пъти на ден, за да поддържате зъбите и венците си в най-оптимален вид, много хора не го правят. Дали защото вечно бързат и времето не им стига, забравят или просто не са си създали този навик, факт е, че значителен процент от хората пропускат тази всекидневна задача. Но какво се случва, ако не си миете зъбите три дни, една седмица или цял месец?
 
🔵3 дни без четкане – В началото може да изглежда, че не е голяма работа. Ще чувствате зъбите си странни, тъй като върху тях ще се изгради филм от плака. Ще имате и лепкаво усещане, което е породено от натрупването на бактерии. Четката не само премахва плаката, но и предотвратява нейното образуване. 🦠 След три дни без спазване на дентална хигиена бактериите са имали перфектна възможност за свръхпродукция.
 
🔵 7 дни без четкане – След седмица ще настъпят забележими промени. Производството на плака се увеличава и ще видите нейното натрупване по линията на венците. Може да се появи неприятна миризма и лош дъх. Освен, че и нюансът на зъбите ви ще се запъти към жълтата гама,
ще започнете да развивате и гингивит.
 
🔵 1 месец без четкане – За около месец ще се заформят сериозни промени. Плаката ще се е превърнала в зъбен камък, който вече не може да бъде отстранен само с четка и паста. Но най-забележимият проблем ще бъде заболяването на венците. Натрупването на плака по и под линията на венците ще доведе до подуване и зачервяване. Процесът може да бъде спрян, ако посетите зъболекаря си и направите основно почистване на зъбите.
 
🔵 1 година без четкане – Само за 365 дни може да навредите изключително много освен на денталното здраве, така и на целия организъм. Зъбите ви ще са „облечени“ в зъбен камък, кариесите са ви „в кърпа вързани“, а венците вече се отдръпват от шийките и парадонтозата чука на вратата.
 
😩 Ще ви спестим какво ще се случи ако не миете зъбите си 10 години… Както се казва – не оставяйте днешната работа за утре. Правете редовни дентални прегледи и си осигурете усмихнато бъдеще! ☀️