Skip to content
Menu
66 / 100
👉 Един от често задаваните въпроси в клиниката е
„Как мога да разбера дали страдам от пародонтоза?“
Знаете ли, че четири от десет души имат пародонтоза и не го знаят? 🤭
Повечето хора не са наясно, тъй като заболяването обикновено е безболезнено и безсимптомно в ранните етапи. За разлика от кариеса, който често причинява болка и е лесно разпознаваем, възможно е да страдате от пародонтоза без да имате забележими симптоми.
➡️ Редовните зъболекарски и пaродонтални прегледи са от изключително значение за ранното диагностициране.
🧐 Пародонтозата започва с привидно необезпокоително натрупване на плака по зъбите. Бактериите, които се отлагат по тях, произвеждат токсини (киселини), които възпаляват венците и бавно разрушават костта.
➡️ Редовното четкане и почистване с конец ще ви осигурят цялостно отстраняване на плаката и ще намалят шансовете за бъдещи проблеми.
Освен лошата устна хигиена, има още няколко фактора, които могат да повишат риска от развитие на пародонтоза:
✅Тютюнопушене или дъвчене на тютюн – до 80% по-висок шанс за образуване плака и зъбен камък по зъбите
✅ Дефектни пломби
✅ Някои видове лекарства – кортикостероиди, лекарства за лечение на рак, лекарства за кръвно налягане, орални контрацептиви. Някои от тях дори имат странични ефекти, които намаляват слюнката и осигуряват отлична среда за образуване на плака.
✅ Бременност, орални контрацептиви и пубертет – могат да причинят промени в нивата на хормоните и венците да станат по-чувствителни към бактериите.
✅ Системни заболявания – диабет, нарушения в кръвните клетки, ХИВ / СПИН и др.
✅ Генетиката може да играе роля – някои пациенти могат да бъдат предразположени към по-агресивен тип пародонтит. Пациентите с фамилна анамнеза за загуба на зъби трябва да обърнат особено внимание на венците си.
Признаци и симптоми на пародонтална болест са:
➡️ Силно зачервени и подпухнали венци
➡️ Кървящи венци
➡️ Постоянен лош дъх
➡️ Разклатени зъби
➡️ Гной около зъбите и венците
➡️ Отдръпване на венците
Добрата хигиена на устната кухина, балансираният режим на хранене и редовните посещения при зъболекар могат да помогнат за намаляване на риска от развитие на тази коварна за зъбите болест.