Skip to content
Menu
57 / 100

Свържете се с нашите дентални коучове за бременни – Д-р Бачова и Д-р Велчева и получете 3 безплатни прегледа, както и 5% отстъпка от необходими процедури.

0877 676 779

Да бъдеш майка означава да правиш всякакви жертви. По време на бременността жената може да бъде толкова фокусирана върху подготовката за появата на детето, че да пренебрегне частично или напълно собственото си здраве. Но бременната жена, която се грижи за себе си, също се грижи и за детето си – това е особено вярно, що се отнася до здравето на зъбите и венците.

При планиране на бременност всяка жена трябва да премине през множество медицински прегледи. Обикновено бъдещите майки се обръщат към личния си лекар, към гинеколог, правят си кръвни изследвания, провеждат ултразвукови изследвания и др. За съжаление, малко жени през този период посещават зъболекар, а нелекуваните орални заболявания носят риск от неочаквани проблеми по време на бременността. 

Съвременната медицина е постигнала голям напредък, включително и в методите за лечение на зъбите. Кариесът или заболяванията на венците вече не са гаранция, че младата майка може да загуби зъбите си, защото не е имала възможност да се лекува преди раждането. Новите технологии и безопасните обезболяващи средства, с които работим в клиника Saliev Dental Care позволяват на нашите специалисти да лекуват дентални заболявания дори и в по-късните етапи на бременността, без риск за майката и бебето.

Какво се случва с тялото на майката през деветте месеца?

По време на бременността тялото на жената претърпява голям стрес. Пълноценното развитие на плода изисква хранителни вещества и ако той не ги получава в достатъчна степен от храненето на майката, започва да ги взема от тялото ѝ. За създаването на здрава костна система на бебето, майката може да „плати“ със загуба на зъби, тъй като в организма е възможен дефицит на калций за двама. За да се избегнат усложнения, както и кариозното увреждане на зъбите, жените трябва да се замислят за профилактика и орална хигиена още при планирането на бременността.

Кариеси и гингивит – 7 от 10 бременни жени страдат от тях

Денталните проблеми като кариес, ерозии, епулис, периодонтална инфекция, загуба на зъби имат особено значение по време на бременност. Оралните тъкани, които най-много се засягат при бремен­ност са гингивалните. 

Бременните жени са най-чувствителни към развитие на периодонтал­на болест, поради по-високите концентрации на естрогени и прогестерон, които причиняват хиперемия, оток и кървене на периодонталните тъка­ни и повишават риска от бактериална инфекция. Увреждането на зъбите се дължи на повтарящите се киселинни атаки върху зъбния емайл и на лошата хранителна диета и орална хигиена. 

Гаденето и повръщането през бременността могат да причинят значителни ерозии.

Ако най-често срещаното дентално заболяване –  кариесът остане нелекуван веднага при появата му, съществува риск, той да се превърне в пулпит или периодонтит. Тези усложнения са много по-трудни за лечение и изискват от бъдещата майка по-големи психически и физически сили. 

Защо е важна зъбната профилактика?

На всеки проблем има решение. Колкото по-рано бъде открит проблема обаче, толкова по-лесно, бързо и безболезнено ще е неговото разрешаване. Денталните коучове от клиника Saliev Dental Care – Д-р Виолета Велчева и Д-р Каролина Бачова работят с най-модерни методи и технологии, така че да осигурят най-доброто лечение за вас. Също така съвременните анестетици, с които работим, са безопасни за жената и за плода.

Денталният коучинг за бременни е ново понятие на нашата територия, но в Европа набира все повече популярност заради острата нужда от профилактика и информираност на бъдещите майки. Нашата основна мисия е да бъдем полезни на пациентите ни – без скрити условия, без обвързване и при пълна прозрачност.

Д-р Бачова и Д-р Велчева ще осигурят:

  • 3 безплатни прегледа и консултации по време на бременността
  • 5 % отстъпка от всички необходими процедури
  • Провеждане на индивидуално обучение за правилна дентална хигиена и рационално хранене

Свържете се с нас сега на 0877 676 779 и запишете час сега.