Skip to content
Menu
50 / 100

🍳 В последните години спазването на кетoгенен режим стана изключително популярен метод за сваляне на килограми и поддържане на добро цялостно здраве.

👨‍🔬 Изследователи от университета във Фрайбург в Германия са открили, че нисковъглехидратната диета, която повишава продукцията на кетони, може да намали образуването на плака, зъбен камък, кариеси и възпалението на венците с до 5️⃣0️⃣%.

Какво представлява кетозата?

Това е нормален метаболитен процес, когато организмът изгаря мазнини и повишава нивото на определени киселини, наречени кетони. За тези киселини се смята, че подобряват денталното здраве. Храните, които консумирате – или по-скоро тези, които избягвате, могат да направят посещението при зъболекаря ви значително по-безболезнено.

🔬 Според друго изследване на Центъра за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ в борбата с пародонтозата голямо значение оказват и наличието на кетони в организма.

🍞🥐 Част от пациентите, които спазват нисковъглехидратна и без захари диета, са показали значително подобрение в лечението на пародонтозата. Ако консумирате средно по 2️⃣ чаши безалкохолни напитки със съдържание на захар, то вероятността да развиете кариес и възпаление на венците е с 3️⃣1️⃣% по-висок.

Защо се случва това?

🦠 Част от бактериите във въглехидратите спомагат за образуването на киселини и плака, които от своя страна водят до деминерализация на зъбите. Когато се ограничи консумацията на въглехидрати и захари се намалява и ерозията на зъбите.

Единственият страничен ефект от засилената кетоза в организма е халитозата (лош дъх), с която може лесно да се преборите.

💧 Как? Просто увеличете ежедневния си прием на вода, тъй като само така тялото ви ще се отърве от бактериите, които предизвикват неприятния дъх.

Важно❗️Преди да се подложите на какъвто и да е режим, консултирайте се с лицензиран диетолог. Въпреки, че кето диетата има много положителни страни, е възможно тя да не е подходяща за вас и вашия организъм.

И в крайна сметка, нека не забравяме, че нищо никога няма да замени важността на ежедневното миене на зъбите и почистване с конец. 🦷

Но и намалената консумация на захари и въглехидрати може да помогне за поддържане на добро орално здраве.
#SalievDentalCare