Skip to content
Menu
54 / 100

Към днешна дата ежедневно чуваме апелите да се самоизолираме вкъщи и да се погрижим за здравето си. Но какво точно значи тази самоизолация и какво можем да предприемем, за да се ограничи пандемията, прочетете в следващите редове.

Ако проявявате симптоми като умерена температура и суха кавлица, но не се нуждаете от незабавна медицинска помощ, здравните специалисти предлагат самоизолация. Това означава да се отделите от другите хора, за да може да оздравеете, без да заразите никого. Експертите препоръчват също самоизолация или карантина за онези, които показват симптоми на заболяването, но са се свързали със здравен специалист.

Това е високо ефективен метод за забавяне на разпространението на инфекцията и един от начините, по които света се справи с епидемията от SARS – тежък остър респираторен синдром през 2003 г. Ето защо медицинските специалисти настояват всеки, който показва симптоми на заболяване, да се изолира от останалите хора, докато се консултира със своя личен лекар за развитието на състоянието си.

3235797 - Дентална Клиника Saliev Dental Care
Погрижете се за себе си

Самоизолацията може да забави скоростта, с която инфекциите се разпространяват, което позволява на болниците да лекуват тези, които изискват внимание, без да се натоварва здравната система.

За щастие, медицински експерти от целия свят са изброили най-добрите практики за самоизолация вкъщи, което включва така разпростренените маски, ръкавици, почистващи препарати и много сапун.

Как пациент с коронавирус да се изолира успешно

Центърът за контрол и превенция на заболяванията и Националната здравна служба на Великобритания (NHS) изброяват пет основни неща, които човек трябва да направи по време на самоизолация. Някои са изключително прости; трудната част идва от това да се придържаме напълно към тях през този двуседмичен период.

1.Стой си вкъщи

Сериозно, стойте си у дома. Това трябва да изглежда очевидно от термина „самоизолация“ и остава най-добрата практика за превенция за разпространението.

Човек със симптоми на коронавирус не трябва да напуска дома си, освен за да получи медицинска помощ. Междувременно, ако няма как да работите от вкъщи, използвайте времето, за да наваксате в четенето на книги или с друго ваше любимо хоби.

2.Отделете се от други хора

Ако живеете с някого – член на семейството, приятел и т.н. ще бъде предизвикателство да страните от тях за 2 седмици, но трябва да направите всичко възможно това да се случи.

Най-добре е да се отделите в една стая и да излизате от нея само за да вземете храна, когато никой друг не е в кухнята и след това да дезинфекцирате всичко, до което се допрете. Това може да включва плотове, дръжки на чекмеджета и хладилника и т.н.

3. Когато кихате или кашляте е много важно да предодвратите попадането на слюнка върху повръхностите.

Ако живеете сам не е необходимо да носите маска вкъщи. Но ако живеете с някого и проявявате симптоми на корона вирус е задължително да използвате предпазна маска за лице.Ключът към успеха на самоизолацията е да ограничите контакта с хората до мимимум.

4. Мийте си ръцете

Да, знаем, че вече втора седмица тази „новина“ се върти из всички медии. Та то е очевидно, нали? Така е, но това е и най-доброто действие, което може да предприемете, за да предотвратите заразяване: ако сте докоснали повърхност върху която вирусът живее с часове и докоснете носа, устата или очите си, бихте могли да се заразите.

Освен сапун и вода, може да използвате и дезинфектанти за ръце на основата на алкохол (поне 60%).

5. Почистете всички предмети и повърхности, до които се докосвате ежедневно.

Това, което докосвате в дома си всеки ден, трябва да се дезинфектира старателно. Това означава – плотове, дръжките на вратите, душът в банята, тоалетната, телефони, клавиатури, таблети и всички друго, за което се сетите.

Що се отнася до дрехите, които носите – сменяйте ги често и перете на високи градуси. Ако ви остава време, препоръчва се и да гладите дрехи и спално бельо на висока темепратура.

Кога да прекратим самоизолацията

Причината за това целия свят в момента да апелира хората да се самоизолират е, че това е изключително ефективен метод за превенция. От това произлизат и (не)очаквани последствия за психиката на човек. Абсолютно нормално е да се почувствате по-мрачни от обикновено. Както НЗО казва, изолираните индивиди са склонни да намерят процеса „скучен или фрустриращ“, наблюдават се лошо настроение и проблеми със съня.

Но самоизолацията трябва да продължи, докато не мине двуседмичния период и лекуващият лекар не се увери в здравето ви.

С други думи, потърсете професионален съвет, преди да прекратите изолацията. И най-важното – опитвайте да държите духа си жизнен, чувайте се често по телефона с близки, приятели и роднини и се погрижете за себе си.