Skip to content
Menu
59 / 100

Със сигурност можете и сами да прецените дали зъбите ви са чисти или не. Но знаете ли, че те могат да издадат много повече информация за цялостното ви физическо и психическо здраве, отколкото сте предполагали? В тази статия ще разгледаме 7 неща, които зъбите ви казват за вас.

1. Стрес

Когато дните ви преминават под постоянен стрес широко разпрастронен страничен ефект е стискането и скърцането със зъби по време на сън. Ако ръбовете на зъбите ви изглеждат и се усещат плоски, това може да се дължи на навикът да стискате зъби нощем. Този феномен е по-известен като бруксизъм. Ако не вземете мерки навреме, това може да доведе до сериозни последствия за денталното ви здраве.

2. Хранителни разстройства

Тези коварни заболявания засягат най-често младото поколение, но никой не е застрахован. Те могат да причинят значителни липси на хранителни вещества, което ще окаже влияние със сигурност и на зъбите ви. Едно от тези разстройства – булимията, може да даде много тежко отражение върху денталното здраве. Редовният досег на зъбите със стомашна киселина ще доведе до ерозия на емайла, както и възпаление на венците.

3. Анемия

Бледата кожа и чупливите нокти са само някои от признаците за анемия. Устата ви също може да бъде индикатор. Според едно проучване липсата на кръвни клетки може да направи и венците по-бледи, дори почти бели. Освен това, ако страдате от анемия е възможно да изпитвате често възпаление на венците и подуване на езика.

4. Диабет

Болестите по венците се свързват с редица заболявания, включително и диабет. Повишените нива на кръвна захар влияят върху способността на слюнката да се бори с бактериите, които от своя страна се настаняват удобно в устата ви и създават всякакви проблеми на зъбите и внците.

5. Проблеми с бъбреците

Възрастните, които са изцяло обеззъбени са с по-голяма вероятност да имат хронично бъбречно заболяване от тези, които нямат липсващи зъби. Това, разбира се, не би могло да бъде основен индикатор за поставяне на диагноза. Ако имате някакви оплаквания, най-добре посетет специалист незабавно.

6. Сърдечни заболявания

Какво свързва зъбите със сърцето ви? Бактериите, които заразяват венците и причиняват гингивит и пародонтит не се ограничават само до устната кухина. Те попадат в организма ви, където причиняват възпаление и увреждане на кръвоносните съдове. Така че, ако имате възпалени венци, шансовете този тип бактерии да „пътуват“ вътре в тялото ви са по-високи.

7. Тютюнопушене

Сигурни сме, че сте чували това неведнъж, но си заслужава да бъде повторено. Пушенето на цигари може да причини сериозно заболяване на венците, което от своя страна води до всички усложнения, които вече обсъдихме. Най-доброто нещо, което трябва да направите, е редовно да почиствате зъбите си и да посещавате зъболекар. Само специалист би могъл да идентифицира симптомите и да вземе мерки, преди положението да е излязло извън контрол.

Запазете час в клиника Saliev Dental Care оттук.