Skip to content
Menu
59 / 100

Когато говорим с приятели и познати за зъболекар, често се случва някой от тях да ни разкаже някоя „история на ужасите“. И често се случва тази история да бъде свързана по някакъв начин с една от най-често практикуваните процедури – кореново лечение. Прочете статията, за да научите вярни ли са 3 от най-разпространените мита, като нашите експерти ви разказват всичко необходимо за този тип лечение на зъб.

Какво представлява кореновото лечение?

Кореново лечение е процедура, която се прилага, когато процесът на загниване е преминал емайловите и дентиновите слоеве на зъба и е навлязъл в много чувствителната вътрешна зона, където са настанени нервите и каналите. В резултат на това пациентът може да изпита силни болки и дискомфорт.

5 стъпки на лечение:

• Първо, зъболекарят ще направи рентгенови снимки на вашите зъби, за да види всички вътрешни процеси, които протичат.

• След това се прилага локална анестезия за изтръпване на зоната на лечение.

• В зъба се прави разрез, за ​​да се получи достъп до гниещата област.

• След това заразената тъкан се отстранява и областта се почиства старателно.

• Накрая се добавя специален пълнеж, който запълва освободеното пространство и зъбът се запечатва.

Обикновено след приключване на процедурата се взима отливка на захапката и се изпраща в лаборатория, където се изработва постоянна зъбна корона. Междувременно ще бъдете снабдени с временна коронка, която да предпазва зъба.

Въпреки че процедурата обикновено е безпроблемна, има няколко мита, които много хора все още смятат за верни.

Мит № 1 – КОРЕНОВОТО ЛЕЧЕНИЕ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО БОЛЕЗНЕНО

Когато хората смятат, че тази процедура се съпътства от много болка, те базират тези предположения на лошо преживяване в детството или пък на разказите на някой техен близък. Истината е, че в 21 век кореновото лечение не предизвиква по-голям дискомфорт от поставанято на една обикновена пломба.

Мит № 2 – ТОЗИ ТИП ЛЕЧЕНИЕ МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО ПО-СЕРИОЗНИ ПРОБЛЕМИ В БЪДЕЩЕ

Друг мит, който се разпространява из интернет е, че кореновото лечение може да доведе до заболяване или инфекция. Подобни твърдения са крайно неинформирани и заблуждаващи. Истината е, че имаме над 95% успеваемост прилагайки тази процедура, вместо просто да извадим зъба.

Мит № 3 – ЕКСТРАКЦИЯТА НА ЗЪБА Е ПО-ДОБРИЯТ ВАРИАНТ

Да, ама не. Винаги е по-добре да запазите вашият собствен зъб, ако това е възможно, отколкото да го извадите и да се пристъпи към поставаянето на имплант. Заради това последната опция, която трябва да разглеждате с вашия зъболекар, е да извадите зъба. Една от причините за това е, че всеки зъб играе неразделна роля за нашето орално здраве, тъй като те съществуват съвместно в симбиотична среда, където всеки зависи от естественото напрежение, осигурено от околните зъби. Друга причина е, че когато се извади зъб има вероятност съседните зъби да се изместят и да причинят лоша захапка и инфекция.

Имайте предвид обаче ако подозирате, че кариесът на зъба ви се е разпространил достатъчно и е стигнал нервите и каналите, трябва да действате незабавно. Кариесът не спира да се разраства, докато вашият зъболекар не го отстрани и пренебрегвайки го може да се стигне до състояние, в което зъбът е неспасяем. Не губете време и не пренебрегвайте здравето на зъбите си. Запишете си час при нас сега и бъдете винаги с широка усмивка!