Skip to content
Menu
58 / 100

Флуорът е естествено минерално съединение, което се използва от десетилетия за укрепване на зъбите и костите. Флуорът е евтин и ефективен минерал, който спестява на хората по света милиони всяка година от цената на посещенията при зъболекарите.

Как работи флуорът?

Бактериите се натрупват постоянно в устната кухина. С течение на времето тези бактерии могат постепенно да причинят ерозия на емайла (външния слой) на зъба. След като успеят да пробият този слой, бактериите атакуват меката сърцевина на зъба, причинявайки кухини или други сериозни щети на зъбите и венците.

Флуорът се бори с този процес, като укрепва емайла и спомага за реминерализирането на зъбната повърхност. Веднъж попаднал в тялото, той пътува чрез кръвоснабдяването и по този начин достига до костите и зъбите. Освен това той се абсорбира изключително лесно чрез миенето с паста за зъби с флуор благодарение на порестата им външна повърхност.

Най-разпространените източници на флуор са чешмяната питейна вода, пастата за зъби и някои марки вода за уста.

  • Паста за зъби

Пастите за зъби, съдържащи флуор, помагат за предотвратяване на кариеси както при деца, така и при възрастни. За да укрепите слабите места на зъбите и за да предотвратите ранните етапи на кариеса, редовно мийте с такъв тип паста.

Важно! Ако деца до 6г. мият зъбите си с паста за зъби с флуор, то тя не трябва да надвишава количество колкото грахово зърно.

  • Вода за уста

Това е допълнителен метод за превенция на кариеси. Повечето от предложенията на пазара са със съдържанието на флуор, но който и вариант да изберете, не пропускайте тази стъпка от ежедневната ви устна хигиена.

  • Чешмяна вода

Противно на десетките конспиративни теории защо точно се добавя флуор във водата, истината е, че това е един от най-лесните и икономически ефективни методи за защита на деца и възрастни от кариес. И въпреки продължаващите дебати в медицинската общност, почти всяка голяма здравна група подкрепя употребата на флуорид, за да се предодврати развалянето на зъбите.

Трябва да се внимава с количеството флуор, което приемаме

Когато зъбите са изложени на прекомерни количества, може да се появи безобидно, но неприятно състояние, известно като флуороза. Флуорозата видимо обезцветява емайла на зъбите и се проявява като бели или кафеникави петна или линии по външната част на зъбите. По-малките деца са по-предразположени към развитие на флуороза, отколкото възрастните. Родителите могат да предпазят децата си като контролират количеството флуорид, което те приемат.

Запазете час за безплатен преглед и консултация в клиника Saliev Dental Care оттук.