Skip to content
Menu

Скъпи приятели, краят на това десетилетие и началото на новото е само на 2 дни разстояние. И както всяка година по това време хората често започват да си дават обещания за промяна.

Те си обещават, че ще се хранят по-здравословно, ще започнат да ходят на фитнес, ще спортуват повече, ще свалят натрупаните килограми и ще правят по-добри избори за себе си и за семейството си. Но истината е, че девет пъти от десет тези обещания никога не се спазват.

Интересното е, че що се отнася до здравето, новогодишните цели на хората могат да надхвърлят диетата и физическите упражнения. Вашите зъби също са част от общото ви благосъстояние. Така че защо да ги пренебрегвате през 2020 година?  В крайна сметка, не е никак трудно да започнете да обръщате внимание на зъбите и усмивката си и можете да постигнете чудеса само ако вложите малко усилия.

Подобрете своята дентална хигиена като се отървете от тези лоши навици през 2020 година:

1. Не пропускайте посещенията при зъболекаря

Препоръчва се пациентите да посещават своя стоматолог за дентална консултация и преглед поне на всеки шест месеца. Това дава възможност на вашия зъболекар да изследва зъбите и устата ви и да идентифицира проблемите възможно най-рано, ако има такива. И тъй като сме все още в декември месец, то най-вероятно през последните 3 седмици сте консумирали основно сладкиши и захар (не ви упрекваме и ние си похапнахме добре, все пак зъболекарите също са хора).  Януари месец е идеално време за профилактичен преглед и ако са се създали някакви дентални проблеми зъболекарят ви ще може да ги овладее на време.

2. Ангажирайте се с редовна дентална хигиена вкъщи

Заедно с четкането в продължение на две минути два пъти на ден, важно е да използвате и конец за зъби. Конецът предотвратява  натрупването на плака като премахва парченцата храна, които могат да се залепят между зъбите и венците. Поддържайки добра дентална хигиена ще ограничите разпространението на бактериите и това ще ви предпази от развитие на гингивит и пародонтоза.

3. Намалете консумацията на захар

Ограничаването на захарта от менюто ви не означава, че трябва да се откажете от любимите си лакомства завинаги. Просто се постарайте да ги хапвате в ограничено количество. Храната и напитките, които са с високо съдържание на захар, могат да повредят зъбния ви емайл и да доведат до образуването на кариеси. Нашите зъболекари ви съветват след похапването на сладкиши и шоколад  да изчеткате зъбите си и да ги изплакнете с подходяща вода за уста.

4. Хранете се по-здравословно

Добавете в менюто си повече зеленчуци и плодове. Това не само ще улесни постигането на вашите цели, свързани с подобряването на здравето, но и може да помогне за премахването на натрупаната по зъбите плака. Хрупкавите зеленчуци, като морковите например, помагат за „изстъргването“ на плаката. Плодовете, от своя страна, съдържат значително по-малко захар в сравнение с преработените сладкиши и торти, закупени от магазина.

Каквито и да са целите ви за новата година, най-важното правило е да се придържате към тях. Няма да е винаги лесно, няма да е винаги удобно и понякога ще ви се иска да се откажете, но се опитайте да превъзмогнете тези чувства в името на едно по-добро бъдеще за вас и вашите близки.