Skip to content
Menu
52 / 100

Настъпването на новата година е подходящо време да си поставите нови цели и да изградите нови положителни навици, свързани с вашето здраве. Както вече неведнъж сме споменавали, почистването на зъбите с конец е от съществено значение за поддържане на добра дентална хигиена. Това не само ще подобри начинът, по който зъбите ви изглеждат, но и ще намали сериозно шансовете за развитие на кариеси и възпаления на венците. В тази статия ще ви разкажем как да използвате конеца за зъби правилно, така че да не наранявате венците си и да почистите максимално добре остатъците от храна.

Миенето на зъбите и почистването с конец в съчетание с редовни прегледи при зъболекаря са най-доброто ви оръжие за борба с плаката и проблемите с венците. Противно на общоприетото схващане, само миенето с четка няма да предотврати образуването на кариеси – между зъбите се събират остатъци от храна, които само конец може да премахне. Ето защо е задължително да използвате конец поне веднъж на ден и то правилно! Ето как:

Как да държите конеца

Започнете процеса, като откъснете около 10см конец. Увийте всеки край на нишката около средния пръст на двете си ръце, така че конецът да се разтегне оптимално и след това го притиснете между палеца и средния пръст.

Правилна посока на движение

Налага се да проявите търпение, тъй като почистването с конец изисква да се обърне внимание на всеки зъб индивидуално. Идеята е да поставите конецът в допирната точка на два съседни зъба чрез леко натискане. Ако тази зона е много стеснена, просто движете конеца напред-назад, подобно да трион, докато влезе напълно. Започнете да движите конецът нагоре-надолу, като внимателно достигнете и под венеца на конкретния зъб.

Приложете правилен натиск

Вашата цел е да почистите остатъците от храна, която е останала между зъбите, а в същото време сте опасно близо до венците. Ако приложите повече сила е възможно да ги травмирате и разкървавите. Стигне ли се до това, значи не използвате правилно конецa и трябва да опитате с по-леки и плавни движения.

Сменяйте конецa при необходимост

Докато почиствате зъбите си, може да забележите, че конецът започва да се накъсва и/или ще се замърси с плака и храна. Ако се стигне до това, най-добре го изхвърлете и откъснете нова 10см нишка. В противен случай, точно като остаряла четка за зъби, просто ще пренасяте плаката от зъб на зъб и цялото това действие ще се окаже безсмислено накрая.

Изплакнете с вода за уста

Отлична идея е да изплакнете устата си с подходяща вода за уста, след като завършите почистването на зъбите с конец. Въпреки че вече сте успяли да почистите много от плаката и остатъците от храна, все още има вероятност да има останали вредни бактерии. 30 секундното почистване с вода за уста ще ви гарантира отлични резултати и напълно почистени зъби.

Почистването с конец за зъби е от основна роля за предотвратяването на заболявания на венците. Ето защо трябва да го направите част от ежедневния си режим и ще започнете да забелязвате подобрение в състоянието на зъбите си съвсем скоро!