Skip to content
Menu
49 / 100

Чувствали ли сте някога болка или дискомфорт след само една хапка сладолед или лъжица гореща супа? Ако е така, не сте сами. Въпреки че болката, причинена от топли или студени храни може да е признак за наличието на кариес, тя е често срещана и при хора, които имат здрави, но чувствителни зъби.

Чувствителността на зъбите или „свръхчувствителност на дентина“ е точно това, което си мислите: болка или силен дискомфорт в зъбите като отговор на определени стимули, като гореща или студена храна и напитки.

Това може да е временен или хроничен проблем и може да засегне един, няколко или дори всички зъби на човека. За това може да има редица различни причини, но повечето случаи на чувствителни зъби се лекуват основно с подобряване на устната хигиена.

Кога се появява чувствителността?

Симптомите могат да идват и да преминават с течение на времето без очевидна причина. Те могат да варират от леки до интензивни.

Най-често разпространените причини са:

• горещи храни и напитки

• студени храни и напитки

• студен въздух

• сладки храни и напитки

• кисели храни и напитки

• студена вода, особено по време на жабурене на устата

• четкане на зъбите или почистване с конец

• алкохол

Какво причинява чувствителните зъби?

Някои хора имат генетично по-чувствителни зъби от други поради това, че имат по-тънък емайл. Емайлът е външният слой на зъба, който го защитава. В много случаи зъбният емайл може да се износва от силно натискане на четката за зъби по време на миене; използване на твърда четка за зъби или редовно ядене и пиене на кисели храни и напитки.

Понякога и други състояния могат да доведат до чувствителност на зъбите. Например гастроезофагеалният рефлукс може да доведе до изтичане на киселина от стомаха през хранопровода и може да навреди сериозно на зъбите с течение на времето. Състояния, които причиняват често повръщане – включително гастропареза и булимия – също могат да доведат до достигане на стомашната киселина до устната кухина и оттам се разрушава емайла.

  • Рецесията на венците може да остави участъци от зъба изложени и незащитени, което също причинява чувствителност.
  • Кариес, счупени зъби и неправилно поствени корони или фасети могат да оставят дентина на зъба изложен, причинявайки болка при допир. Ако случаят е такъв, вероятно ще почувствате дискомфорт само в един конкретен зъб или регион в устата, вместо във всички зъби.
  • Временна чувствителност се забелязва след зъболекарска работа, като слагане на пломби, коронки или избелване на зъбите. В този случай неприятното чувство също ще бъде ограничено до района, в който е работено и би трябвало да отшуми до няколко дни.

Как се поставя диагноза?

Ако усещате дискомфорт на зъбите по време на ядене или пиене, не отлагайте, а се посъветвайте със зъболекар. Той ще направи подробен преглед и консултация с цел установяване на кариеси, разхлабени пломби или оголени венци, които биха могли да са причината за това.  

Може и да се наложат последвали изследвания, като рентгенови снимки и други, с цел установяване на конкретната причина.

Как се лекува чувствителността на зъбите?

Ако за първи път изпитвате дискомфорт и той е в умерена степен, може да изпробвате паста за зъби, която е обозначена като специално направена за ограничаване на чувствителността. Също изплаквайте зъбите с вода за уста, която е без съдържанието на алкохол, използвайте меки четки за зъби и почиствайте без да използвате натиск. Ако нещата са наред, би трябвало да изпитате облекчение до 7-10 дни.

Ако това не проработи, най-добре се консултирайте със зъболекаря си. Той може да ви предпише средства за укрепване на емайла и облекчаване на дискомфорта.

От своя страна ако причината се корени в отдръпващите се венци, бруксизъм (стискане на зъби през нощата) или друго сериозно заболяване, задължително отидете на преглед, защото колкото повече отлагате, толкова повече се задълбочава проблема.