Skip to content
Menu
65 / 100

✅Хигиената на зъбите започва от вкъщи

Четкането на зъбите два пъти дневно и използването на конец – на това трябва да научим децата си още от ранна възраст. Дайте им добър пример, когато става въпрос за практикуване на устна хигиена. Направете го част от ежедневието си, така че децата ви да свикнат да се грижат за зъбите си сами.

✅Обсъдете предварително процедурата

Говорете за нещата, които се извършват в стоматологичния кабинет. Може да им покажете и снимки на зъболекарските инструменти, с които те могат да се сблъскат по време на посещението си. Може да донесете и някой любим предмет/играчка на детето – това със сигурност ще намали стреса и ще създаде чувство за сигурност.

✅Превърнете го в игра!

Още във вкъщи помолете децата си да отворят уста, за да можете да погледнете вътре. Който успее да задържи устата си най-дълго отворена, печели. Друга възможност е да им предложите и специална награда, ако успеят да следват инструкциите по време на посещението.

✅Оставете време за подготовка

Заповядайте в клиниката малко по-рано. Така те ще имат време да се запознаят с обстановката и да свикнат с нея, преди да се седнат на стола. Помолете зъболекарят да се представи лично, така че децата ви да не се чувстват застрашени от непознат. Останете с тях по време на процедурата и не забравяйте да останете спокойни. Децата ви ще усетят веднага, ако вие се чувствате тревожни.

Как ще протече първият зъболекарски преглед на децата ви ще постави основите за всеки следващ! Така че, нека заедно да се опитаме да го направим максимално приятен! 🤗