Skip to content
Menu
61 / 100

Ако сте разбрали наскоро прекрасната новина, че ще сте ставате майка, или пък вече датата на вълшебното събитие наближава, хубаво е да знаете как най-добре може да се грижите за зъбите си и да се чувствате максимално комфортно през този период. Ето и няколко препоръки от нас.

🔴През първото тримесичие:
 Използвайте мека четка и натурална паста за зъби, за да избегнете сутрешното неразположение.
 Наблюдавайте венците и вземете мерки на време, ако забележите възпаление (гингивит), който често се развива по време на бременност.

🔴През второто тримесичие:
Включете в менюто си много витамин C, калций и витамин B12. Внимавайте за образуването на грануломи – малки временни отоци в устата и на устните. Ако усетите нещо подобно, свържете се със зъболекаря си.

🔴През трето тримесичие:
Избягвайте сериозно дентално лечение през последните 6 седмици от бременността, освен в крайно наложителни случаи.
Бъдете силно ангажирани към грижата за зъбите у дома – редовно миене и почистване с конец.

🔴По време на кърмене:
Ако се налага местна упойка и/или рентгенова снимка за лечението, консултирайте се със зъболекаря си за най-оптимално решение. Попринцип, тези процедури се считат за безопасни през този период.
Ако все още имате от старите амалгамови (сребърни) пломби, обмислете вариант да ги замените с фотополимерни такива, тъй като те могат да доведат до промени в състава на кърмата.
Още при появата на първите зъбки на бебето, започнете да ги почиствате с мека четка и детска паста за зъби, за да предодвратите появата на кариеси.

За да се чувствате спокойни за здравето на усмивката си е добре да правите регулярни посещения при зъболекаря. Така ще се намали вероятността за влошаване качеството на зъбите.

Запазете час