Skip to content
Menu
55 / 100
Как да се предпазим от кариеси и парoдонтити?

За да поддържате доброто състояние на зъбите си е важно да обръщате внимание на конкретни симптоми и настъпващи промени в устната кухина. Нашите приятели от Opticalaser.eu споделят как да се предпазим от едни от най-често срещаните дентални проблеми.

Основната причина за развитието на кариеси и парoдонтити е плаката.

Плаката по зъбите съдържа колонии от патогенни бактерии. Те са агресивни към прилежащите тъкани и предизвикват възпаление на венеца или разтваряне на емайла.

За да запазим зъбите си здрави, плаката трябва да се отстранява редовно.

От началото плаката е мека материя, която изпълнява определени защитни функции. Отстранява се лесно, дори и при дъвкане на подходящи храни или при ежедневна устна хигиена. Тя става опасна, когато престои в устата повече от 15-20 часа.

Плаката се натрупва върху специфични за всеки човек зони: над и под ръба на венеца, по фисурите на кътниците, между зъбите, при зъбни аномалии, под коронки и други труднодостъпни за почистване места. Ако не бъде отстранявана периодично, тя се минерализира и се превръща в устойчиво закрепен зъбен камък, който осигурява на бактериите перфектни условия за развитие.

Зъбната плака почти не се вижда с просто око. Опасните места за натрупване не могат да се видят при ежедневната хигиена на устата и на тях не се обръща специално внимание. Единственият изход до сега беше да се препоръчва удължаване на времето за търкане с четка и паста за зъби. Но продължителните равномерни търкания на цялата уста, от 3 до 5 минути, не само не водят до пълното отстраняване на плаката от опасните зони, а в някои случаи могат да предизвикат и изтъркване на емайла или травмирането на венците.