Skip to content
Menu
53 / 100

Зъбната плака е меко вещество с цвят между бяло и жълто, която се образува чрез натрупване на бактерии, остатъци от храна, останки от протеини и слюнка, които се отлагат по повърхността на зъбите и венеца.

В зъбната плака се концентрират някои бактерии, които са част от микроорганизмите в устата. Въпреки че не всички са вредни, някои могат да разграждат захарите в храната, която ядете и да ги трансформират в киселини, които атакуват зъбите ви, унищожавайки зъбния емайл и причинявайки зъбен кариес.

Това натрупване на плака може да причини и други проблеми, като гингивит. Освен това, ако не бъде отстранена навреме и остане дълго време върху зъбите, тя може да се минерализира и да предизвика образуване на зъбен камък или зъбно калциране. Веднъж превърнала се в зъбен камък, отстраняването не става само с четка за зъби, а се изисква професионално почистване от зъболекар.

Бактериите присъстват навсякъде. Всъщност, имаме повече от 1000 различни видове бактерии само в устата. Плаката се образува постоянно, защото бактериите винаги присъстват в устната кухина и защото се отстраняват напълно спазвайки правилна хигиена. За да растат и да се развиват, бактериите се хранят с отпадъци от храната и слюнката. Ако този процес продължи дълго се стига до унищожаване на зъбния емайл и причиняване на кариес на зъбите и гингивит. А нелекуван гингивитът може да причини пародонтит, което вече води до разрушаване на поддържащите тъкани на зъбите и дори може да причини загуба на зъби.

От написаното дотук става ясно, че отстраняването на зъбната плака е много важно, за да се насладите на здрава и красива усмивка.

Какво трябва да направите, за да предотвратите натрупването на плаката?

  • Важно е да миете зъбите си след всяко хранене и особено вечер, преди лягане. Важно е да им отделите вниманието, което заслужават – да изберете пастата за зъби, която е най-подходяща за вас и да наблегнете на всеки отделен зъб.
  • Когато изчеткате зъбите си, не забравяйте да почистите и езика.
  • Само миенето с четка за зъби не е достатъчно, за да премахнете цялата зъбна плака, тъй като няма как да достигнете до междузъбните пространства. За това е важно да продължите денталата грижа с ползването на конец зъби. Също така, водата за уста е от съществено значение за премахване и убиване на всички останали бактерии, а също и за да имате свеж дъх.
  • Редовните посещения при зъболекаря са от изключителна важност. Най-препоръчително е да го посещавате два пъти годишно, за да проверите денталното си здраве. Важно е и да се извършва и професионално почистване, което гарантира изцяло премахването на плаката и зъбения камък.