Skip to content
Menu
58 / 100

Скъпи пациенти,

Ако страдате от кървене на венците, лош дъх, клатещи се и видимо издължени зъби, вероятно имате пародонтоза и се нуждаете от спешно лечение!
Нелекуваният гингивит (възпаление на венците) в крайна сметка се развива в пародонтоза.

Факторите, които я причиняват са:

❗Лоша устна хигиена. Това е най-важният и съществен фактор. Ако плаката не се почиства редовно, то тя причинява дълготрайно възпаление на венците, стигайки чак до костта.
❗Хормонални промени по време на бременност и менопауза. Дори се оказва, че 30% от бременните жени се разболяват от пародонтоза и това води до увеличаване на шансовете бебето да се роди преждевременно.
❗Пушенето. Многобройни научни изследвания са доказали, че пушачите страдат от пародонтоза по-често и при тях заболяването протича по-тежко, а лечението е по-трудно от това при непушачите. Ако се отървете от този вреден навик, помагате не само на дробовете си, но и на зъбите си!
❗Диабет (захарен диабет). Лошо контролираният диабет в комбинация със занемарена орална грижа неизбежно водят до влошаване на състоянието на венците и костите. Ето защо пациентите с диабет трябва задължително да поддържат отлична устна хигиена.

Симптомите при пародонтоза са:
🦷 Лош дъх
🦷 Видимо зачервени и/или подути венци
🦷 Кървящи венци
🦷 Болка при дъвчене
🦷 Отдръпване на венеца от зъбите
🦷 Чувствителни зъби

Скъпи пациенти, ако тези симптоми са ви познати, не губете време, вземете мерки сега! Запишете своя час за преглед и консултация.