Защо зъбите ми са чувствителни?

Чувствали ли сте някога болка или дискомфорт след само една хапка сладолед или лъжица гореща супа? Ако е така, не сте сами. Въпреки че болката, причинена от топли или студени храни може да е признак за наличието на кариес, тя е често срещана и при хора, които имат здрави, но чувствителни зъби.

Чувствителността на зъбите или „свръхчувствителност на дентина“ е точно това, което си мислите: болка или силен дискомфорт в зъбите като отговор на определени стимули, като гореща или студена храна и напитки.

Това може да е временен или хроничен проблем и може да засегне един, няколко или дори всички зъби на човека. За това може да има редица различни причини, но повечето случаи на чувствителни зъби се лекуват основно с подобряване на устната хигиена.

Кога се появява чувствителността?

Симптомите могат да идват и да преминават с течение на времето без очевидна причина. Те могат да варират от леки до интензивни.

Най-често разпространените причини са:

• горещи храни и напитки

• студени храни и напитки

• студен въздух

• сладки храни и напитки

• кисели храни и напитки

• студена вода, особено по време на жабурене на устата

• четкане на зъбите или почистване с конец

• алкохол

Какво причинява чувствителните зъби?

Някои хора имат генетично по-чувствителни зъби от други поради това, че имат по-тънък емайл. Емайлът е външният слой на зъба, който го защитава. В много случаи зъбният емайл може да се износва от силно натискане на четката за зъби по време на миене; използване на твърда четка за зъби или редовно ядене и пиене на кисели храни и напитки.

Понякога и други състояния могат да доведат до чувствителност на зъбите. Например гастроезофагеалният рефлукс може да доведе до изтичане на киселина от стомаха през хранопровода и може да навреди сериозно на зъбите с течение на времето. Състояния, които причиняват често повръщане – включително гастропареза и булимия – също могат да доведат до достигане на стомашната киселина до устната кухина и оттам се разрушава емайла.

  • Рецесията на венците може да остави участъци от зъба изложени и незащитени, което също причинява чувствителност.
  • Кариес, счупени зъби и неправилно поствени корони или фасети могат да оставят дентина на зъба изложен, причинявайки болка при допир. Ако случаят е такъв, вероятно ще почувствате дискомфорт само в един конкретен зъб или регион в устата, вместо във всички зъби.
  • Временна чувствителност се забелязва след зъболекарска работа, като слагане на пломби, коронки или избелване на зъбите. В този случай неприятното чувство също ще бъде ограничено до района, в който е работено и би трябвало да отшуми до няколко дни.

Как се поставя диагноза?

Ако усещате дискомфорт на зъбите по време на ядене или пиене, не отлагайте, а се посъветвайте със зъболекар. Той ще направи подробен преглед и консултация с цел установяване на кариеси, разхлабени пломби или оголени венци, които биха могли да са причината за това.  

Може и да се наложат последвали изследвания, като рентгенови снимки и други, с цел установяване на конкретната причина.

Как се лекува чувствителността на зъбите?

Ако за първи път изпитвате дискомфорт и той е в умерена степен, може да изпробвате паста за зъби, която е обозначена като специално направена за ограничаване на чувствителността. Също изплаквайте зъбите с вода за уста, която е без съдържанието на алкохол, използвайте меки четки за зъби и почиствайте без да използвате натиск. Ако нещата са наред, би трябвало да изпитате облекчение до 7-10 дни.

Ако това не проработи, най-добре се консултирайте със зъболекаря си. Той може да ви предпише средства за укрепване на емайла и облекчаване на дискомфорта.

От своя страна ако причината се корени в отдръпващите се венци, бруксизъм (стискане на зъби през нощата) или друго сериозно заболяване, задължително отидете на преглед, защото колкото повече отлагате, толкова повече се задълбочава проблема.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »