Skip to content
Menu

Красотата започва отвътре – навън!

Д-р Каролина Бaчoва

Запази час онлайн

Ендодонтско (вътрешно) лечение е процедура, която се извърша, за да се съхрани зъб, който е засегнат от кариес или друго заболяване на зъбната пулпа. За разлика от миналото, когато често се е налагало вадене на болните зъби, днес разполагаме с необходимите знания и техники, за да ги спасим.

Видовете ендодонтски лечения включват кореново лечение, лечение на пулпит, грануломи и др.

Всеки зъб съдържа 1 централен канал и между 1 и 4 допълнителни канали. При възпаление болката е силна и често води до нетърпим дискомфорт.

По време на процедурата специалистът ендодонт премахва меката тъкан в зъба, която съдържа нервни влакна и кръвоносни съдове. Ако пулпата не е некротизирала, се използва локален анестетик. За да се изолира зъбът от слюнката, се поставят тампони или кофердам – гумено покритие, което оставя непокрит само проблемния зъб. С помощта на машинка-борче се прави отвор, който достига до пулпата. Тя се изважда внимателно, а на мястото й се поставя временно лекарство, което унищожава бактериалната инфекция. Зъбът се затваря с временна пломба, която се оставя да действа за определен период от време, за да предодврати бъдещи инфекции.

 

При следващия преглед пломбата се премахва и каналите се запълват с материал, наречен гуатаперча и се поставя щифт, който имитира пулпата и зъбът се затваря.

Ендодонтско (вътрешно) лечение

В клиника Saliev Dental Care използваме най-съвременните методи и техники, за да осигурим максимална прецизност:

Изваждане на счупен инструмент в канал - др. Бачова
  • Увеличителни лупи – откриване на допълнителни каналчета (често се пропускат дори на рентгенова снимка), премахване и байпасиране на счупени интсрументи и прохождане на криви и тесни канали.
  • Ендомотор – машинно разширяване на каналите с ендомотор с цел ефективно премахване на инфектираната пулпа, както и стара заплънка. Спестява изключително ценно време и дава възможност за достъп в тесни и старолекувани канали.
  • Като допълнение към кореновото лечение за елиминиране на патогенната ендодонтска (коренова) микрофлора използваме и най-съвременните ендоактиватори, които представляват апарати за ултра звуково активиране на дезинфекционните промиващи разтвори.
  • Топла кондензация – запълване на корено-каналната система чрез оптимална вертикална кондензация с топла гутаперка с цел триизмерно обтуриране на каналите, включително и странични каналчета.
Запази час онлайн

Кореново лечение

Кореново лечение - др. Бачова

Лечение на флуороза

Лечение на флуороза- др. Бачова

Периодонтити преди-след лечението

Периодонтити преди-след лечението

Свържете се с нас